היתרונות והחסרונות של מערכות מידע בענן

היתרונות והחסרונות של מערכות מידע בענן

ראשית ענין נגדיר מהן מערכות המידע שאנו עוסקים בהן המאמר זה : מערכת הנהלת חשבונות , ERP , CRM  , מייל ארגוני ואפילו תוכנות שכר , כן קראתם נכון תוכנות שכר .

וכעת נדבר על הבאז וורד מיחשוב ענן : תחת השם של מחשוב הענן מסתתרים כיום מספר שירותים שונים : "ענן" נקשר לכל תחום בעולם המחשוב. שרתים, אחסון, גיבוי, תוכנות – הכל מרחף לכיוון העננים כולל המושג : ענן פרטי ( privet cloud) -שהוא שם מכובס לאיחסון בסביבה מרוחקת . במאמר זה , נתמקד בענן של במודל תוכנה-כשירות (SaaS – Software as a service) . כלומר, אנו נשלם עבור כל התוכנות שהזכרנו לעייל כעל שירות ללא הצורך ברכישת רישיונות ותשלומים מראש, אלא תשלום חודשי על פי שימוש ויש המגדילים לעשות כגוגל גובים תשלום עבור שימוש בדקות אחסון !

יתרונות :

התמקדות ביכולת הפונקציונאלית של המוצר (התוכנה) :  עד כה פרויקטים של מחשוב חולקו לשלושה חלקים כאשר הארגון ביצע אותם וגם השאר בוצעו במיקור חוץ שאליו נדרשו האנשים הבאים : אנשי הסיסטם , מיישמים ומפתחים ובראשם עמד מנהל הפרויקט. אם משתמשים במוצר Saas  אנו מייתרים את הצורך באנשי סיסטם ובמפתחים  ויכולות אילו נשענים על הספק ומתמקדים במענה לצרכים הפונקציונאליים של האירגון.

גמישות במעבר ממוצר למוצר – כיום בדיוק כמו בתחום הספקים הסלולאריים ובקופות החולים ניתן בקלות יחסית לעבור ממוצר למוצר כתוצאה מחוסר שביעות רצון מרמת השירות/ מרמת המוצר וכדומה. כל התוכנות יודעות לקלוט ולהפיק קבצי אקסל בפורמטים שיודעים להיקרא על ידי תוכנות אחרות ובכך שמעבר מתוכנה אחת  לשנייה בסביבת Saas שמה שעלינו לעשות זה לרכוש רישיונות חודשיים , לקלוט את קבצי האקסל וכך בזמן עליות קטנות יחסיות ניתן בקלות לעבור ממוצר תוכנה אחד למשנהו.

אבטחת מידע –  זהו הפתעה למצוא סעיף זה בחלק של היתרונות , אבל בואו נחשוב שניה כאשר אני בונה ומתחזק חומת אש (Fire Wall) אני צריך להשקיע לא מעט כסף בנושא האבטחה. וכאשר מספר לקוחות מתאגדים לאחסן במוצר SaaS   את אחד המשאבים שיכולים להיות מוקצים ואכן מוקצים לאבטחת מידע גדולים לעין ערוך מחומת אש אחת .

בוא נתעכב עוד שניה על סעיף האבטחה כיום: הכסף הפרטי שלכם . שבעיקר ניתן למשיכה על ידי כרטיס אשראי אשר מוגן על ידי שני שדות של ארבע ספרות כל אחד. (שני השדות הנוספים משמשים בעיקר לזיהוי חברת האשראי והבנק שלכם) כאשר מתחברים למוצר Saas ישנם לפחות שלושה שדות בכניסה לתוכנה : 1. הארגון שלכם 2. המשתמש 3. הסיסמה שלכם (כ20 תווים כל אחד).

פיזור גיאוגרפי – השימוש במוצרי Saas מאפשרת פיזור גיאוגרפי של הארגון גם כאשר הארגון מפוזר בין ארצות/ יבשות שונות , אבל גם כאשר חלק מהעובדים חפצים לעבוד מהבית וכאשר ישנן אימהות עובדות שאתם כמעסיק לא רוצים להפסיד ורוצים שהן יוכלו להשלים חלק מהעבודה בשעות הערב.

כמו כן מתאפשר חיסכון כספי בעליות לדוגמא : אם אתם שוכרי משרדים יקרים בתל אביב ואתם רוצים להרחיב את מחלקת הנהלת החשבונות לא צריך להשכיר חדרים נוספים,אלא ניתן לאפשר לעובדת הנוספת לעבוד מהבית ובכך לחסוך את ההוצאות הקבועות של ההשכרה.

האינטרנט של החפצים IoT : באז וורד נוסף שמסתובב לאחרונה באוויר הינו האינטרנט של הדברים. כאשר המוצר המשמש אתכם כבר נמצא בענן (אינטרנט) ומאפשר גישה מרחוק דרך דפדפן החיבור. רכיבים שונים החל במכשירים הסלולאריים שלכם דרך מסופונים וטאבלטים וכלה באתר הכירות שלכם (כולל קבלת הזמנות וביצוע סליקה )

הכל נגיש ו"מדבר" אחד עם השני דרך האינטרנט ללא צורך בהרכבת תשתית פיזית  עבור המספונים , די ברכישת כרטיס סים וחבילת גלישה הגונה.

זמינות –  אחרון חביב ,המוצר שאתם משתמשים בו בין אם זה מערכת הנהלת חשבונות ,מערכתCRM  מערכת ERP , ואפילו מייל ארגוני כולם זמינים 24/7 וזאת ללא כל צורך בביצוע גיבויים והכנת תוכנית לשעת חירום שנגזרת מניתוח ניהול סיכונים ( CRO ) .

חסרונות –

התשתית כבר קיימת – בהחלט יש מצבים בהם ענן הוא לא הפתרון האידיאלי, במיוחד לסביבות גדולות מאוד, עם תשתיות שכבר מוכנות ולאחר שבוצעה ההשקעה הראשונית בבניית מרכז המחשבים.- אבל יש להיזהר במקרה זה ולא לקבל החלטה של Good money after bad .

מידע עיסקי רגיש – ארגונים בעלי מידע רגיש, שכן לא נשמע סביר שבנק כלשהו יעביר את נתוני הלקוחות ומצב חשבונותיהם לשירות ענן, מאובטח ככל שיהיה.

ולמרות זאת, אנו רואים גם בארגונים גדולים מהסוג הבנקאי (כן,כן, בנקאי), מגמה של בחינת המעבר של סביבות הפיתוח וסביבות משחקים ותרגול לשירותי ענן

לסיכום :

ענן הוא פתרון מצוין, אך לא לכל האתגרים, סקרנו סוג לקוח שלכאורה אינו פוטנציאלי למימוש פתרון ענן, אם כי גם ללקוח כזה קיימת יותר מסביבה אחת וסיבה אחת לשקול מעבר לענן.

עסקנו בעיקר בסוג לקוח פוטנציאלי שהוא חברת SMB (Small-Medium business  ) ובהם גם חברות סטארטאפ שמעוניינות להתמקד בליבה העיסקית שלהם ולא לפתח ולתחזק מערכות מיחשוב מהסוגים שהזכרנו כגון : תוכנת הנהלת חשבונות , ERP , CRM  , ואפילו מייל ארגוני  (נפוץ עד מאוד במיוחד בארץ). המעוניינת לעסוק בפיתוח שהוא ה-Business על פני עיסוק בתשתיות שהן בגדר תקורה על העסק.

המאפיינים המרכזיים שיטו את הכף לכיוון בחירה בענן הינם קלות השימוש וטווחי הזמן. כאשר בענן יכול הלקוח להקים שרתים בזמנים קצרים ביותר הנמדדים בדקות, וללא מגבלה אמיתית, כך שלקוח אחד יכול להקים גם 100 שרתים בפחות משעה. וכולם זהים זה לזה למעט כתובת ה-IP וכל זאת בקלות ובנוחות ע"י שימוש בפורטל WEB, ממשק CLI או REST.

מוצרים נוספים שיכולים לעניין אותך:  cloud erp, סנזיי, קומקס, נטסוויט


מאמרים מומלצים

האם מערכת ERP מתאימה לעסק שלך?

איזו מערכת הכי מתאימה לעסק שלי?   העסק מתנהל בצורה חלקה כאשר מחלקות הייצור, השיווק,

לאיזה עסק מתאימה מערכת CRM?

שוקלים להוסיף מערכת CRM לעסק? מערכות אלה מתאימות לכל עסק המעניק שירותים או מוכר מוצרים,

חשיבות מערכת CRM

מדי יום אתם מדברים עם לקוחות פוטנציאליים שחלקם הופכים ללקוחות משלמים. לאחר מכן, הם רוכשים

השאירו פרטים

תנו לנו לייצר לכם מערכת מנצחת